Yakın zamandaki bilimsel incelemeler bir B vitamini olan Folik asidin erken gebelikte kullanımının ciddi santral sinir sistemi anomalilerini önlediğini göstermiştir.
Bu anomaliler beynin üst yarısının gelişme bozukluğu olan "anensefali" ve omurilik dokusunun içinde bulunduğu spinal kanalın kapanmasının tamamlanamadığı "spina bifida" dır.Bu tür rahatsızlıklar günümüzde artık hamileliğin ilk aylarında saptanabilirken benim hamileliğimde 28. haftalarda saptanmıştı.Teknolojinin ve tıbbın ilerlemesi bizler için sevindirici olayları da beraberinde getiriyor.En azından erken teşhis ile tedavilerini kolaylaştırabiliyor.

Anensefali ve spina bifida birlikte olduğunda bebeğin yaşama ihtimali çok düşük ne yazık ki.
Bu tür anomalili doğumların olasılığı yaklaşık 1000 ila 2000 doğumda birdir. Bir tanesini bende yaşamış olarak tarihteki yerimi koruyorum.Geride kalan 1999 kişiye de şimdiden güç ve şifa diliyorum,çünkü yaşaması anlatması o kadar güç bir şey ki.

0.4 mg folik asit içeren bir tabletin günlük olarak alınmasıyla bu anomalilerin olasılığı oldukça azaltılabilir. (Ne yazık ki bana doktorum bu ilacı vermediği ve beni bilgilendirmediği için bu acıyı da yaşadım)Bu fayda folik asit gebelikten önce ve gebeliğin ilk 6 haftasında alındığında mümkündür. Unutmamak gerekir ki, bu anomalilerin tam olarak önlenmesi garanti edilemez.

Önerilen folik asit dozu günde 0.4mg(400 mcg) dır. Ispanak gibi yeşil yapraklı sebzeler, portakal ve fıstık gibi besinlerde ve katkılı ekmeklerde bulunan folik asidi yeterli gebelik öncesi ve erken gebelik dozunda alabilmek için piyasada bulunan birçok multivitamin veya sadece folik asit içeren ilaçlardan uygun olanını doktorunuza danışarak öğreniniz. İdeali folik asidin gebeliğe karar vermeden önce başlanması olsa da, bu mümkün olamamış ise son görülen adetin üzerinden 2 ay geçene dek kullanılması uygundur.


Sağlıklı Günler Dilerim.

Yorum Gönder

Yorumunuz benim için önemli teşekkür ederim...

Daha yeni Daha eski