Hazır meyveli yoğurtlar, sirkeli su, patates cipsi, şeker ilave edilmiş meyveler genel olarak geçtiğimiz yılın favori besinleriyken, 2015 yılında bunların yerini ev yapımı meyveli yoğurt, aromalı sular, nohut çerezi ve fırınlanmış meyveler alıyor. Yağ akıcı, ödem atıcı, tok tutucu etkisi ile kinoa, avokado ve ananas ise 2014 yılında kadınların favorisi oldu. Erkeklerin tercih ettikleri besinler ise fıstık ezmesi, pop-corn, kefir. Chia tohumu, hindistan cevizi suyu, badem sütü, amarant ise 2015 yılının star besinleri olacak.


Hazır meyveli yoğurtlar (104 kalori) OUT, Ev Yapımı Meyveli Yoğurt (70 kalori) İN

Sirkeli Su (0 kalori) OUT, Aromalı Sular (0 kalori) İN

Patates Cipsi (400 kalori) OUT, Nohut Çerezi (225 kalori) İN

Şeker ilave edilmiş Kuru Meyveler (300 kalori) OUT, Fırınlanmış Meyveler (50 kalori) İN

2014 yılında KADINLAR en çok neyi sevdi?

KİNOA
Kinoa 100 gramda 4.4 gram protein içeriğiyle, vücudun kendini onarması ve gelişmesi için gereken ancak kendi başına üretemediği 9 temel amino asite sahiptir. Bu sebeple kinoa ‘mükemmel protein kaynağı’ olarak adlandırılır. Bulgur ve pirincin en iyi alternatifi olan kinoa, beslenme programlarında bulgur/pirinç ölçüsü kadar kullanılabilir. Çorbaya eklenebileceği gibi, yemeklerin yanına garnitüre olarak ya da salataya ilave edilir. Özellikle kinoalı kısır diyettekiler için çok lezzetli bir seçenektir.
AVOKADO
Avokado, bereket meyvesi olarak da bilinmektedir. Avokado C, E ve B6 vitaminleri ile potasyum, lutein ve lifin iyi bir kaynağıdır. Demir, magnezyum ve folat oranı da gayet iyidir. Yüksek kalori içeren avokadodaki enerjinin %85’i yağdan gelmektedir. Doymamış yağ asitlerinden zengin olan avokado da muzdan daha fazla potasyum vardır. B, E ve K vitaminleri ile çözünür ve çözünmez lif almakta mümkündür. Avokadonun 1/4 ‘ü, bir tatlı kaşığı yağ eşdeğer olarak düşünülebilir. Özellikle salata ve sandviçlerde kullanılabilir. Izgara et/tavuk veya ızgara sebzelerin yanında dip sos yapılıp tüketilebilir.
ANANAS
Ananas,  içeriğindeki ‘Bromelain’ enzimi ile ödem atımına yardımcı olan özellikle kadınlar için süper bir meyvedir. C vitaminin iyi bir kaynağı olmasının yanı sıra lif oranı da iyidir. Bromelain dokularda meydana gelen ödem ve inflamasyon sonucu ortaya çıkan artrit, sinüzit, gut hastalığı, bademcik iltihabı ya da yaralanma ve burkulmaların iyileşmesine yardımcı olur. Diyet yapanlar için de çok uygun ve yoğun tatlı tadına sahip lezzetli bir meyvedir. Ara öğün olarak tercih edilebileceği gibi sabah kahvaltı da ve salatalarda da tüketilebilir. 1 dilim taze ananas 41 kalori içerir ve günlük C vitamini ihtiyacının  %25’ini karşılar.

2015 yılının Starı olacak besinler neler?

Chia Tohumu
Chia tohumu, adını maya dilinde "güç" anlamına gelen kelimeden almıştır ve 2015 starı olacak besinlerin başında gelmektedir. tatlı kaşığı chia tohumu, 1 kase yulaf kadar lif  içermektedir ve günlük önerilen lif ihtiyacınızın %42’ sini karşılar. Ortalama 2 yemek kaşığı chia 139 kalori, 4 gram protein, 9 gram yağ, 12 gr karbonhidrat bulunur. Chia tohumu, demir, kalsiyum, Omega 3 ve Omega 6 açısından zengindir.Somondan daha fazla omega 3 yağ asidi içerir. Omega 3,6 esansiyel yağ asitleri mutlaka günlük beslenme de yer almalıdır çünkü EFA'lar (esansiyel yağ asitleri) yeni hücreler oluşturmak ve vücudun çeşitli işleyişlerini düzenlemekle görevlidir. 1 tatlı kaşığını chia tohumu, yağsız süte oranla 3 kat daha fazla kalsiyum içermektedir. Yulaf, yoğurt ve meyve karışımlarına ekleyerek yada akşamdan süt ile birlikte bekletip şişirilerek tüketilebilir.
Hindistan cevizi suyu
Hindistan cevizinin kırılarak içerisinden çıkarılan Hindistan cevizi suyu, hem çok lezzetli, hem de çok sağlıklı bir içecektir. Hindistan cevizi suyu doğal şeker, protein, antioksidanlar, vitaminler ve mineraller içermektedir. Tek bir Hindistan cevizinin suyu vücudun günlük gereksinimi olan C vitaminini  karşılar. B grubu vitaminleri ve ayrıca sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, bakır, fosfor, sülfür ve klor içerir. Düşük kalorili olduğu için kilo problemi olanlar için iyi bir içecektir. Bir bardak Hindistan cevizi suyu sadece 46 kaloridir. Hafif içeriği sayesinde son dönemlerde spor içeceği olarak oldukça popüler hale gelmiştir. Ara öğünlerde, tatlı isteğiniz pik yaptığında ve spor sonrası tercih edebilirsiniz.
Badem Sütü
Badem sütü, vejetaryen, inek sütünün tadını sevmeyen veya intoleransı olan bireyler tarafından sıklıkla tercih edilmeye başlayan bir süt çeşidi özellikle 2015 de yıldızı daha da parlayacak gibi gözüküyor. Bir bardak badem sütü sadece 40 kaloridir. Yüksek protein içeriğine sahiptir ve kemik sağlığınızın korunmasına da yardımcı olur. İçerdiği E vitaminiyle hücre zarının korur ve cildi güzelleştirir, selenyum içeriğiyle de hem bağışıklığınızı güçlendiriyor hem de tiroit metabolizmanızın sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.
Amarant
Kinoanın tahtını sallayan Amarant, yüksek protein içerikli bir tahıldır. Kinoa'ya benzer besin değerleri vardır. Pek çok tahılda mevcut olmayan lizin aminoasidini içermesi, amarant'a "tam protein" kaynağı özelliğini kazandırır. Lif içeriği sayesinde bağırsaklara oldukça faydalıdır. Kanser ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterir. Aynı zamanda kalsiyum, bakır, demir, magnezyum, B2 vitamini, folik asit, fosfor, potasyum ve çinko açısından da zengindir. Haşlayarak salatalara, çorbalara veya dolmalarda kullanılabilir.

8 Yorumlar

Yorumunuz benim için önemli teşekkür ederim...

  1. Aslında bütün hastalıklar , kalp krizleri hep yediğimiz yemeklerden oluyor. Bilinçli toplum olmaya başlıyoruz nihayet.

    YanıtlaSil
  2. Chia tohumunu ilk kez duydum.faydali bi link. Teşekkürler.
    ciziyorumdikiyorum.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
  3. Umarım bilinçlenmemiz yeni nesile daha çabuk yansır.

    YanıtlaSil
  4. Amarantı duymamıştım. Kinoayıda geçen sene Ender Saraçla bır etkınlıgımızde ılk kez denemış sonrada kullanmaya başlamıştım.Biz o gün kısır yapmıştık hanı hanımların vazgeçılmezi.Arkadaslara yaptığımda lezzetın farkını anlamamışlar buğdayla yaptım sanmışlardı kalorısınden bahsedınce herkes denemek ıstedi. Fatma Hanım bu güzel bılınçlendirme için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. Süper bir yazı sıkılmadan bir soğukta okunuyor. Kalemine sağlık.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Umarım daha bilinçli bir toplum olur bazı seylerin farkına varırız. Ananasa bayılırım :)

    YanıtlaSil
  7. Bende ananası çok sevenlerdenim her besinin farklı bir yararı var denemekten zarar gelmez bence :)

    YanıtlaSil
  8. Cok guzel bilgiler paylasmisiniz..Tesekkurler..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorumunuz benim için önemli teşekkür ederim...

Daha yeni Daha eski