Merhabalar hepinize geçtiğimiz haftalarda başladığım online röportajlar ile siz değerli okuyucularıma önemli mesajlar,bilgiler vermeye başladık. Online olarak başlattığım bu girişim içinde  onlarca mail alıyorum,bende blogunuzda olmak istiyorum benimde fikirlerim var okuyucularınıza aktarmak istediğim mesajlarım,mekanım,firmam  var diye. Elimden geldiğince herkesi konuk etmek istiyorum, haftada bir gün olarak başladım ama sanırım bu yazılar daha da artacak ve haftada bir kaç gün olarak devam edecek gibi görünüyor ve ben çok mutlu oluyorum bu durumda paylaşmak güzeldir diyorum.İlginize teşekkür ediyorum....

Bu hafta ki konuğum İBS fuarında tanışmış olduğum Nesteren  Gazioğlu...
Ben sordum kendisi cevapladı...Keyifli okumalar dilerim....

Nesteren Gazioğlu Kimdir?
Nesteren Gazioğlu

2001 yılında Koç Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nden mezun olduktan sonra yurt içi ve yurt dışı çeşitli psikoterapi ve supervizyon eğitimleri aldım.  Gelişim Psikolojisi doktora programında tez aşamasındayım. 2009 yılında kurduğum danışmanlık hizmeti verirken bir yandan da Maltepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde öğretim görevlisi olarak çalışmalarımı sürdürüyorum.

Psikolojik danışmanlık nedir,kimler bu danışmanlık hizmetinden yararlanmalıdır?
Danışmanlık süreci uzmanlığını almış ve gerekli eğitimlerde supervizyonunu tamamlamış bireyler tarafından sağlanan bir hizmettir.  Bireysel, çift ya da aile olarak sağlanan bu hizmetler bireyin kendi talebi olması ile gerçekleştirilir.  Başkalarının ısrarı ya da zorla yararlanılacak bir süreç değildir.  Günlük yaşam içerisinde yaşanılan çeşitli problemlerin farklı açılardan ele alınması konusunda danışanın kendi kararlarını almasına ışık tutan bir süreçtir. 

Evlilikte en önemli sorunlar (size göre) nedir nasıl baş edebiliriz?
Evlilik üzerine yapılan çalışmalarda en büyük çatışma sebebi olarak para gösterilmektedir.  Paranın yönetimi, paranın dağılımı ya da paranın mevcut olmaması çiftleri çatışmaya ittiği gibi çocuklar, gelecek kaygıları ve büyük aile de çiftlerin tartışmalarında anlamlı bir paya sahiptir. Çift ilişkileri üzerinde yapılan çalışmalar sakinleşebilen, savunmaya geçmeyen ve kendini geri çekerek pes etmeyen çiftlerin uyumlarının daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor.  Çift ilişkisinin kuvvetli olması ve iletişimin açık olması çatışma zamanlarında çözüme ulaşmak için önemli yapı taşlarıdır.  Çift ve Aile kuramcısı Virginia Satir'in dediği gibi Evlilikte problem problem değildir, problem ile ne yapıldığı nasıl baş edildiği problemdir.
Çocuk yetiştirmek zordur bilirsiniz biz ebeveynlere neler tavsiye edersiniz?
Pora'nın Maceraları

Çocuk yetiştirmenin zor olduğunu düşünmüyorum. Asıl zor olan çocukla birlikte ebeveynin kendisini keşfetmesidir.  Ebeveynin kendi hırsları, arzuları, eksiklikleri ve hayalleri ile yüzleşmesini sağlar çocuk.  Çocuk sadece sizde çeşitli noktaları tetikler.  Bu sebeple ebeveynlerin ilk etapta yapması gereken birey olarak kendisi ile yüzleşmesidir.  Kendi ihtiyaçlarını, beklentilerini gözden geçiren bir ebeveyn bitmemiş meselelerini çocuğunun üzerinden yaşamaya çalışmaz.  Örneğin, yokluk içerisinde büyümüş bir ebeveynin kendi çocukluğu hakkında hissettiği çeşitli duygular çocuğunun hiçbir şeyinin eksik kalmaması yönünde aktive olabilir ya da kendi yaşantısında otorite ile ilgili bitmemiş meselesi olan bir ebeveyn de çocuğu üzerinde kontrolü sağlamak koşuluyla içsel çatışmasını yansıtabilir. 

Evlilik,iş hayatı ve birde çocuk biz çalışan anneler yeterince çocuklarımız ile zaman geçiremiyoruz bende dahil olmak üzere biz anne ve babalara önerileriniz nedir?


Bu noktada her ebeveynin kendisi ile baş başa kalarak "yeterince"kelimesinin anlamını.  Bireylerin kendi ihtiyaçlarını gözden geçirmeleri ve akabinde kaliteli zaman kavramını uygulamaya sokmaları kaygıyı azaltır.  Kaliteli zaman geçirildiğinde bireyler bireysel doyum yaşar.  Sevildiğini hisseder, değerli hisseder, anlaşıldığını hisseder.  Karşılıklı candan cana bir bağ kurulur. Çalışan ebeveynler bu bağı kurabilmeyi başardıktan sonra olacakları ve olamayacakları zamanlar hakkında doğru ve tutarlı bilgi vererek güven ilişkilerini de zedelemeden yürütebilirler. Çalışan annelerin çoğu zaman çocuklarına az zaman ayırmak endişesi ile harekete geçtiğini görüyoruz.  Örneğin yorgun argın işten gelmiş hemen çocuğa koşup, sırf onu mutlu etmek için çaba sarf eden bir anne düşünelim.  Kendi yorgunluğunu gidermeden başkasına verdiği enerji sadece mış gibi yapmak olabilir mi?  Ebeveynin öncelikle kendi ihtiyaçlarını da ön plana alıp kendini dengeye çekmesi sonrasında çocuğu ile ilgilenmesi hem kendisi, hem çocuğu hem de ilişkileri adına daha verimli olacaktır.

Sevgili Nesteren Hanım'ın çocuklar için yazmış olduğu kitapları mutlaka alın hem çocuğunuz hemde sizler okuyun...
#sosyalannemgirisimcileridestekliyor 

Yorum Gönder

Yorumunuz benim için önemli teşekkür ederim...

Daha yeni Daha eski