Tablet ve Telefonların Çocuk Gelişimi Üzerindeki Etkisi

Akıllı telefon ve tabletler çocuklarımızın oyalanması için son derece işe yarar araçlardır. Çok meraklı olduğu bu cihazları çocuğumuzun eline  bir kere verdiğimizde saatlerce gözlerini ekrandan ayırmazlar. Özellikle uzun yolculuklara çıkınca bu yöntem çok işimize yarasa da tablet ve akıllı telefonların çocuklarımızın gelişimi üzerinde nasıl bir etkiye sahip olduğunu da düşünmek gerekir. Acaba bu cihazların zararları, yararlarına ağır basıyor olabilir mi?

3 Yaşın Altındaki Çocuklarda Beyin Gelişimi


Çocuğumuz 0-3 yaşları arasındayken beyni inanılmaz bir hızla büyür ve ileride sosyal ilişkiler kurarken kullanacağı kanalların temelleri atılır. Annesinin sesini duymak, onunla oynamak beyindeki bu kanalların gelişiminde ve ileride insanlarla sağlıklı duygusal bağlar kurabilmesinde çok önemlidir. Ayrıca 3 yaşın altındaki çocuklar gerçek hayatı deneyimlemelidirler. Beyinleri ancak bu sayede sağlıklı bir şekilde gelişir. Ekran başında geçirilen her an ise gerçek hayatta geçirilen daha az vakit anlamına gelecektir. Bu yüzden eğitici sebeplerle de olsa 3 yaşın altındaki çocukların tablet ve telefonlarda geçirdiği süreyi minimumda tutmalıyız.


Bağımlılık Etkisi

Yetişkinler olarak biz de biliyoruz ki akıllı telefonlar bağımlılık yaratırlar. Biz sosyal sebeplerle kullanırken bu etkiyi görüyorsak, çocuğumuz binlerce oyun ve çizgi filmle dolu bu cihazlara kolaylıkla bağımlı olabilir. Bu da beyin gelişiminde olumsuz etkiye sahip olacaktır. Ayrıca tablet ve telefona çok alışan çocukların, bunları alamadıklarında ağlamaya ve kötü davranmaya yönelmeleri mümkündür. Bu da bazı davranış problemlerinin temelini oluşturur.



Fiziksel Gelişime Olan Etkisi


Hepimiz çocuklarımızın koşup oynayarak büyümelerini isteriz. Ancak akıllı telefon ve tablet ekranlarına kilitlenmek çocuğumuzu bundan mahrum bırakır. Çocuğumuz hayatı boyunca devam edecek anlamlı arkadaşlık ilişkileri kurmak, yaşıtlarıyla gerçek tecrübeler edinmek yerine tablete gömülmeyi seçebilir. Bir yandan da fiziksel aktivitesi azalacağı için kilo problemlerinin riski artarken, iskelet ve kas sistemi yeterince gelişemeyebilir. Eğer çocuğumuz çok küçükse telefon ve tabletleri ağzına sokması da kaçınılmazdır. Bunun getireceği sağlık problemlerini önlemek içinse tablet, telefon ve bilgisayar nasıl temizlenir önerilerinden faydalanabiliriz.

Dikkat Dağıtıcı Etkisi

Tablet ve telefonlar sınırsız içerikleri sebebiyle çocuğumuzun dikkatini dağıtacağı için öğrenmelerini, derslerine odaklanmalarını zorlaştırır. Ayrıca ekran başında kalmaktan gece yatma vakitlerini kaçırabilir, uykusuz kalabilirler. Bu da ertesi gün okuldaki performanslarını kötü etkileyecektir.

Tablet ve Akıllı Telefonların Faydaları

Elbette bu teknolojik cihazların çocuklarımızın gelişimi için sadece zararlı olduğunu söyleyemeyiz. Eğer yaşlarına göre kararında kullanırlarsa bir sürü faydasını da görürler. Çocuğumuz tablet ve telefon aracılığıyla birçok eğitici ve öğretici içeriğe kolaylıkla erişir. Teknolojiye olan ilgisi erken yaşlarda gelişebilir ve bu da tüm hayatını değiştirebilir. Müzik, resim gibi ilgi alanlarını ve yeteneklerini tablet ve telefonlar sayesinde fark edebilir. Ayrıca ergenlik çağındaki çocuklar için telefonlar iletişimin vazgeçilmez bir parçası olmuş durumdadır. Ebeveyn olarak bize düşen görevse çocuğumuzun yaşına uygun içeriklere erişim sağladığından, telefonu sağlıklı iletişimler kurmak için kullandığından emin olmaktır.

4 Yorumlar

Yorumunuz benim için önemli teşekkür ederim...

  1. Dikkatli kullanmak gerek

    YanıtlaSil
  2. Çocuk gelişiminde tablet ve telefonların zararları çok büyük.Maalesef onları bazen engelleyemiyoruz.:(

    YanıtlaSil
  3. Ben oldum olası çocukların hele bebeklerin bu tür teknolojik alete kurban edilmelerine karşıyım.Hem fiziksel gelişim hem zihinsel gelişim hem sosyal gelişim açısından çok mu lazım yani ellerine telefon,tablet tutuşturmak?

    YanıtlaSil
  4. Medya ve çocuk derslerinde bize öğretilenlerin başında çocukların teknolojiden uzak tutmak yerine bağımlı olmadan sorugulayıcı bir şekilde teblet ve telefon kullanımını öğretmek gerektiği üzerinde dururlur. Emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorumunuz benim için önemli teşekkür ederim...

Daha yeni Daha eski