Bugün sizlere kendimiz veya çocuklarımıza  ayakkabı alırken dikkat etmemiz gereken bazı bilgileri paylaşmak istiyorum....Unutmamak gerekir ki ayak sağlığı çok önemli bir konudur. Gün boyu ayakkabıların içinde kalan ayaklarımız ve vücudumuzun tüm yükünü de taşıdığı için ayaklarımızı ödüllendirmemiz gereklidir.
Çocuklarına Ayakkabı Alacaklar Dikkat!


DENEMEDEN ALMAYIN: Çocuğunuz yanınızda olmadan ayakkabı almayın. Çocuğunuzun ayak ölçüsüne güvenmek yerine, uygun ayakkabıyı bulmak için deneme yanılma yöntemini tercih etmelisiniz.
ZAMANLA AÇILMAZ!: Aldığınız ayakkabı için asla ‘zamanla açılır’ şeklinde bir düşünceniz olmasın; ayakkabınız daha ilk alındığı anda rahat olmalıdır.
ÖĞLEDEN SONRA ALIN: Çocuğunuzun ayakkabı alışverişini sabah saatlerinde değil, öğleden sonra yapın. Çünkü gün içerisinde çocukların ayaklarında tıpkı büyüklerde olduğu gibi hafif bir şişme olur. Bu yüzden ayakkabı alışverişi öğleden sonra yapılmalıdır.
AYAKTA BASTIRIN: Çocuğunuzun ayakkabısını ayakta bastırarak deneyin. Çocuğunuzun son giydiği ayakkabı numarası yeni alacağınız ayakkabı için kesinlikle referans olarak alınmamalı. Çünkü çocuk ayakları, büyüme esnasında çok değişkenlik gösterebilir.
BÜYÜK AYAĞI BAZ ALIN: Ayrıca, her iki ayağın ölçüleri birbirinden farklı olabilir (çoğunlukla ayağın biri diğerinden büyüktür), denemenizi büyük olan ayağa göre yapınız.
ÇORAPLA DENETİN: Ayakkabıyı denerken o ayakkabı ile birlikte giydirmeyi düşündüğünüz çorap ile deneyin (kışın kışlık çorap, yazın yazlık çorap).
BOT TİPİNİ TERCİH EDİN: Çocuğunuza ayakkabı alırken tercihiniz bot tipi olsun. Botların ayak bileğini daha iyi kavrayacağı düşünülürse tercihinizi bottan yana kullanmak daha uygun olacaktır.
ESNEK TABANLI OLSUN: Tabanı yarı yumuşak ve esnek, tercihen de bağcıklı olmalı (bağcıklarını kısa tutun).
1 CM BOŞLUK YETERLİ: Ayakucunda parmaklar rahat hareket edecek şekilde bir miktar boşluk (1cm'ye yakın) kalmalıdır.
YANLARDAN SIKMASIN: Tarak kısmının genişliği çocuğun ayağına uygun olmalı, yanlardan ayağı sıkmamalıdır.
HAFİF OLSUN: Ayrıca ayakkabıların hafif olması çocukların yürürken daha az enerji harcamalarını sağlar.
TOPUKSUZ SEÇİN: Topuk kısmı alçak olmalı. Yeni yürümeye başlayan çocuklarda ayakkabının topuklu olmasına gerek yoktur, üstelik topuksuz ayakkabı yürüyüşlerini kolaylaştıracaktır. Daha büyük çocuklarda da topuk yüksekliği 1.5-2 cm.yi geçmemelidir.
AYAĞA BASKI YAPMAMALI: Ayrıca, ayakkabının topuğu saran kısmı topuğu destekleyecek şekilde sert ve ön kısmının ise ayağın büküldüğü yerden rahatça bükülmesine izin verecek şekilde yumuşak olmasına dikkat ediniz. Ayak bileğini saran kısmı, ayak bileği hareketini engellemeyecek şekilde yumuşak olmalıdır.
AYAKKABISININ MALZEMESİNİ DOĞRU SEÇİN
DOĞAL DERİDEN ŞAŞMAYIN: En ideali doğal deridir. Derinin gözenekli yapısı, ayağın teneffüs etmesini sağlar. Esneme kabiliyeti vardır ve ayak için en uygun şekli kolayca alabilir.
PLASTİKTEN UZAK DURUN: Ayakkabıların üst kaplamaları için plastik gibi yapay maddelerden kaçınılmalı.
KAYMAYAN TABAN OLSUN: Ayakkabının tabanı kaymalara karşı dayanıklı bir malzemeden olmalı.
MANTAR TABANLI ALMAYIN: Çocuk ayakkabılarında sıklıkla kullanılan destekleyici mantar tabanlıklardan uzak durulmalı.

1 Yorumlar

Yorumunuz benim için önemli teşekkür ederim...

  1. Sadece çocuklar için değil herkes için bence ayakkabı seçimi önemli olmalı. Yazı bilgilendirici olmuş.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorumunuz benim için önemli teşekkür ederim...

Daha yeni Daha eski