Vajina içerisinde çeşitli görevlere sahip olan Vajinal akıntı her kadında salgılanan, vajinanın nemlenmesinden ve pH dengesinin düzenlenmesi gibi önemli görevlere sahip olan bir salgıdır.Bu salgı her yaşta ve her dönemde (regl öncesi, regl esnasında, hamilelik vs.) çeşitli miktarlarda üretilmektedir. Fakat bazı kadınlarda zaman zaman vajinal akıntının miktarı anormal bir şekilde artabilmekte ya da azalabilmektedir.Normal vajinal akıntısının miktarındaki değişiklikler kadın doğum doktorlarına yapılan başvuruların en yaygın nedenleridir. Bu salgı normal şartlarda üreme hücrelerinin hamileliğe hazır olduğu dönemlerde artış göstermektedir. Bu salgı serviks bezleri tarafından salgılanır ve berrak, kokusuz ve kaygan bir görünüme sahiptir. Bu salgı vajinanın nemlenmesini sağladığı gibi asidik yapısı sayesinde enfeksiyonlara karşı da koruyucu bir bariyer oluşturur.Vajinal akıntı salgılandığı döneme göre farklı şekillerde ve miktarlarda olabilmektedir. Vajinal akıntının özellikleri şu şekilde sıralanabilir;
1. Vajinal akıntının miktarı gebelikte, spor sonrasında, regl döneminde ve cinsel ilişki esnasında artış gösterir.
2. Vajinal akıntı yumurtlama dönemindeyken berrak bir görünüme sahip olur
3. Regl dönemindeyken vajinal akıntının görüntüsü beyaz bir görünüme sahip olabilir. Bu normal karşılanır ancak peynir kesiği görünümüne sahipse ve miktarı fazla ise mantar enfeksiyonlarından şüphe edilmelidir.
4. Regl kanamaları sona erdikten sonra kahverengi renkte vajinal akıntılar görülebilmektedir. Bu oldukça normal bir durumdur ancak bu durum her zaman görülüyorsa ve miktarı artıyorsa cinsel yolla bulaşan hastalıkların varlığı veya kanser oluşumları düşünülmelidir.
5. Adet kanamaları sona erdikten sonra vajinal akıntılarda lekelenme tarzında kanamalar görülebilir. Eğer bu durum hamilelikte veya adet döngüsünün dışında görülüyorsa jinekolojik muayene gerekebilir.Bazı kadınlar jinekologlara vajinal akıntı nedir nasıl geçer şeklinde sorular yöneltebilmektedir. Buna net bir cevabın verilebilmesi için vajinal akıntının şeklinin ve miktarının iyi bir şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir.
Vajinal Akıntının Nedenleri Nelerdir ?
Vajinal akıntı birçok kadında normal miktarlarda salgılandığı takdirde normal olarak kabul edilmektedir. Özellikle gebelikte, aşırı aktivite sonrasında, regl döneminde ve cinsel ilişki esnasında normal olarak kabul edilmektedir. Ancak bazı durumlarda vajinal akıntının miktarı ve görünümü değişebilmektedir.Vajinal akıntılar vajina dokusunda meydana gelen enfeksiyonların en yaygın belirtisidir. Aynı zamanda vajina dokusunda meydana gelen bu enfeksiyonlar normal dışı vajinal akıntıların da en yaygın nedenlerindendir. Bu enfeksiyonlar vajinal akıntının koruduğu vajina florasının bozulması ve hastalık yapma yeteneğine sahip mikroorganizmalara karşı açık bir hale gelmesinden kaynaklanmaktadır.
Vajinal akıntıya neden olan başlıca faktörler şu şekilde sıralanabilir;
1. Anormal vajinal akıntıların başlıca sebebi olarak bakteriyel vajinozis gösterilmektedir. Bu hastalığa sahip olan birçok hastada hiçbir belirti ve bulgu görülmeyebilir ancak cinsel ilişkiden sonra balık kokusuna benzer bir vajinal akıntı gelebilir.
2. Cinsel yolla çok kolay bir şekilde bulaşan trikomonas vajiniti yaygın bir şekilde vajinal akıntıya sebep olmaktadır. Buna bağlı vajinal akıntılar kötü kokulu ve koyu renklidir.
3. Vajinal akıntıya sebep olan diğer bir faktör ise mantar enfeksiyonlarıdır. Bu mantar enfeksiyonlarında peynir kesiğine benzer ve kötü kokulu vajinalar oluşur.
4. Bu nedenlerin yanı sıra hormonal dengesizlik, vajinal duş, idrar yolları enfeksiyonu, menopoz vb. nedenler de yaygın bir şekilde vajinal akıntıya neden olmaktadır.
Vajinal Akıntının Tedavisi Nasıldır ?
Vajinal akıntı çoğu kadında normal olarak kabul edilmektedir. Ancak miktarı ve şeklinde değişiklik olan vajinal akıntıların mutlaka sebebinin belirlenmesi ve buna yönelik tedavilerin planlanması gerekmektedir. Altta yatan sebebin belirlenebilmesi için de kadın doğum hastaneleri doktorlarının iyi bir anamnez alması ve çeşitli muayeneler ile tanının konulması gerekmektedir. Anamnezde cinsel ilişki sıklığı, cinsel birliktelik yaşanan kişi sayısı ve üreme önleyici yöntemler ile ilgili bilgiler alınır. Vajina muayenesinde ise rahim ağzı sürüntüsü, akıntı incelemesi ve ultrason incelemeleri ile altta yatan neden belirlenir ve buna yönelik tedavi planlamaları yapılır. Tedavi yöntemi planlandıktan sonra hastaların tedavi süresince birtakım kurallara uyması gerekmektedir. Bu kurallarda cinsel ilişkiden kaçınma, vajinal duş yapmama, hijyenin sağlanması ve korunma yöntemlerine başvurma gibi kurallar yer almaktadır. Eğer vajinal akıntı bakteriye veya mantara bağlı olarak görülmüş ise bu nedenlere yönelik spesifik tedavi planlanır. Bakteriye bağlı vajinal akıntılarda antibiyotik tedavisi uygulanırken mantara bağlı vajinal akıntılarda ise antifungal ilaçlar uygulanır.
Yorum Gönder
Yorumunuz benim için önemli teşekkür ederim...